Zen shiatsu v podzimu života

165_loner.jpg

Bez ohledu na to, jak silný máme „kořínek“ (čínská medicína pracuje s pojmem „esence“ jako základu, který dostáváme od svých rodičů), s přibývajícím věkem postupně klesá schopnost našeho těla léčit samo sebe a regenerační procesy se zpomalují. Potřebujeme už více času na odpočinek, některé potraviny pro nás začíná být obtížnější strávit, hůř snášíme teplotní extrémy, slábne naše imunita a přibývají různé menší i větší neduhy.

Svůj nezanedbatelný podíl na tom mají prodělané nemoci a případně i vedlejší účinky léčby, částečně je to dáno také životním stylem – kolik stresu jsme v životě měli či máme, jak se stravujeme a jak často se hýbeme, u žen hraje důležitou roli také počet dětí, které přivedly na svět a podporovaly po mnoho let v dalším růstu a rozvoji.

Ale i kdybychom žili v ideálních podmínkách, čas zastavit nemůžeme a pořád bude platit, že se jednotlivé orgány s léty postupně opotřebovávají a slábnou. Aniž bychom si to uvědomovali, odvedou během našeho života pořádný kus práce: například ledviny dospělého člověka přefiltrují za den cca 180 litrů tekutin (z toho jen 1 % vyloučíme močí); naše srdce bije neustále, což za život znamená několik miliard úderů; pokud ujdeme 6000 kroků za den, je to přes dva miliony kroků ročně. To jsou fascinující čísla a bez skvělých regeneračních schopností buněk a tkání by takové výkony nebyly vůbec myslitelné, protože jednotlivé „součástky“ by už dávno vypověděly službu.

Každý stroj nicméně potřebuje údržbu a čím déle je v provozu, tím častější a důkladnější servis je nezbytný. Nejinak je tomu i s lidským tělem: čím jsme starší, tím více pozornosti a péče mu musíme věnovat, chceme-li, aby ještě nějakou dobu dokázalo fungovat bez velkých problémů.

tree-log-3352606.jpg

Kromě dostatečného odpočinku a vyvážené stravy je zejména v pozdějším věku velmi důležité nezapomínat na každodenní pohyb, „i když se třeba nechce“. Kupovat si kvůli tomu permanentku do fitka není nutné, ale zařadit delší svižnou procházku na čerstvém povětří do svého denního programu a přidat důkladný strečink, plavání nebo jógu alespoň dvakrát týdně je pro udržení dobré kondice a zdraví nezbytné. Těm, kdo nemají rádi statické pozice, jakými jsou například jógové ásany, lze doporučit tai-či nebo čchi-kung.

A také se hodí zajít si tu a tam na zen shiatsu, které pomůže nastolit rovnováhu v energetických drahách, osvěží unavené orgány a posílí oběh krve a tělních tekutin, stimuluje imunitní systém, uleví kloubům či pomůže od bolestí páteře a podobně. Určitě je dobré probrat s terapeutem svůj aktuální zdravotní stav a zmínit též výsledky lékařských vyšetření, například pokud vám byla zjištěna osteoporóza, léčíte se s poruchou funkce štítné žlázy nebo za sebou máte onkologické onemocnění.

Zen shiatsu ovlivňuje i hormonální systém, a je tedy velmi užitečné např. pro ženy v období klimakteria nebo muže, kterým se začíná dělat „bříško“ a jejich chuť na sex (případně „výkon“) klesá rychleji, než by bylo adekvátní přibývajícím letům.

Spolu s vhodnou změnou životosprávy a zařazením pravidelného pohybu může být zen shiatsu pomocníkem i u nadváhy, neboť stimuluje tělesný metabolismus – a právě zpomalení tělesných procesů a hormonální nerovnováha jsou častými příčinami „kil navíc“, kterých je mnohdy obtížné se ve vyšším věku zbavit.

Jako podpůrná metoda může být zen shiatsu nápomocné i u dalších obtíží: vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu, diabetu atd. Zároveň je však nutné zůstat nohama na zemi a nečekat zázraky během několika dní, nebo dokonce vysazovat léky, pokud vám byly předepsány. Z dlouhodobějšího hlediska může mít zen shiatsu velký efekt a není vyloučeno, že povede k úpravě medikace, případně i jejímu vysazení, vše je však třeba konzultovat s lékařem a neuchylovat se k radikálním krokům, které mohou ve vyšším věku představovat dost velké riziko. Tělo miluje postupnost. Když se prudce ochladí či oteplí, také se jednoduše „nepřepneme“ a potřebujeme určitou dobu na teplotní adaptaci, protože tělo se musí přeladit – a to je energeticky náročné. Totéž platí u dlouhodobějších či chronických neduhů a při každé práci s nimi. Chce to čas a uvážlivý postup, ideálně ve spolupráci s odborníkem na danou oblast. Zázraky se dějí jenom v reklamě.

Stejná postupnost je ostatně důležitá i při jiných změnách: jídelníčku, nového druhu pohybu a podobně. Protahováním šlach na sílu jen riskujeme poranění, prudkou změnou diety si můžeme přivodit vážné zdravotní komplikace. Čím je tělo starší, tím je riziko větší a tím pomaleji je nutné postupovat. Nic nelámat přes koleno a vždy pamatovat na to, že i adaptabilita těla na změny s věkem postupně klesá a i doba na odstraňování následků jakéhokoli „přešlapu“ se prodlužuje.

Zen shiatsu nám pomáhá učit se své tělo a jeho potřeby lépe vnímat, uvědomovat si proměny, kterými procházíme, a být s nimi co možná nejvíc v harmonii.

370_sea_life.jpg
Previous
Previous

Časté dotazy

Next
Next

Malý nebeský okruh